Bedste sommervine 2019

19/7/2019
Ulrik Bjørn

Når varmen er over os, vil vi forfriskes og have slukket tørsten. Vi vil ikke sløves af alkohol og have munden snerpet sammen af overdrevne tanniner. Men det må da gerne smage og dufte af vin og ligne vin, når vi med de bare ben over kors sidder på terrassen, altanen, vinbaren eller stranden og slynger glasset rundt og nyder synet og fornemmer, at munden løber i vand og bare glæder sig til at få de forfriskende dråber indenfor.

Sol og varme kalder på kold rosé! Det er en klassiker. Som sommerfavorit er let forfriskende hvidvin lige i hælene på roséen, men der er også masser af rødvin, der passer til sol og varme. Naturligvis er der det, du skal bare spare på tanninerne.

Her er 6 gode bud på gode sommervine og typer og et par ekstra tips. Lad os starte med et par tips.

Første tip er selvindlysende: Vinen skal være kold, så glasset dugger i varmen! Kold betyder 5-7 grader, lige fra køleskabet. Også rødvinen. Slyng den et øjeblik i glasset og temperaturen er allerede oppe på 8-10 grader. Inden du får drukket ud, er vinen oppe på de 16 grader, som er den højeste temperatur, jeg vil tåle en sommerrødvin at lande i min mund med, særligt hvis vinen er mørk.

Andet tip er: Vinen skal kunne holde til en eller flere isterninger og gerne til isvand i forholdet 1:1. Kan din rosé holde til at blive fortyndet med lige dele vand uden at miste smag og egenart? Fordelen er jo, at du halverer alkoholindtaget, bliver dobbelt forfrisket og afkølet og får væske. Ikke alle vine kan holde til det. Men mange kan og det er et trick, jeg meget ofte benytter. Iskold vin direkte fra køleskabet, dobbelt op med vand. Skønt!

Tip! De kan alle skylles ned uden mad, men efterhånden som vi bliver fyldt med alkohol, skal der lidt mad til at tæmme alkoholen. Sommermad er let – salat med citron, fisk, lyst kød og fedtet kommer først med osten. Meget forskellig mad med øget intensitet, så prøv at øge intensiteten i vinene efterhånden som måltidet skrider frem.

Tip! Vine kan godt holde sig en dag eller to i køleskabet med prop på, så alle flasker behøver ikke at blive tømt med det samme. Anskaffer du en vindispenser, så er du på den helt sikre side, for en vindispenser preserverer vinen i flere uger, og så kan du virkelig diske op med mange gode vine, uden at dine gæster behøver vakle hjem men føler sig lette, mætte og forfriskede. Og du har vin tilbage, der stadig står fuldstændig skarpe 3 uger senere. Og nu til nogle gode vine til sommervarmen!

1. La Réserve d´Estoublon
Pastelfarvet Rosé fra Provence er et godt bud! Lige til at slynge ned i den tørre hals.

La Réserve d´Estoublon (den med hejren) kan det hele. Den ser tillokkende ud, lys laksefarvet, er frisk og har en dejlig floral duft. Og så smager den af sol og sommer. Den er forfriskende, vi ser Middelhavet for os. At den oveni købet er biodynamisk kan vel ikke skade. Jo mere vi drikker, desto bedre får naturen det 😊

2. La Staffas marche rosato L´Aurora (bio)
Rosato, der er den italienske variant, er også dejligt i sommervarmen.

Vi anbefaler La Staffas marche rosato L´Aurora (bio), der er lavet på Montepulcianodruen og godt vil være lidt rødvinsagtig med en snert af tannin. Naturligvis er der mange andre roséer, der kan det samme, men desværre også mange, der er for sure, for flade, for uharmoniske. Jeg kan godt lide, at de forventninger, jeg får gennem øjnene, når dråberne hældes op i glasset, indfries, når samme dråber triller ind og rammer min tunge og gane. Når jeg ser friskhed vil jeg også rammes af det i munden og halsen. Som en smuk sommelier har udtalt; jeg vil selv vælge, hvad jeg putter ind i munden, og det gør jeg ud fra, hvad jeg ser, og de forventninger, det skaber.

Hvidvin

Sancerre og anden Sauvignon Blanc, fx fra New Zealand er altid godt i varmen, men prøv dansk hvidvin, den kan en hel masse! Og hvidvinene fra Etna skærer også igennem med deres mineralitet.

3. Rös Solaris
Tip! Til osten ude på terrassen skal I gå skridtet videre og åbne Rös Solaris Prestige. Druerne har hængt længere på stokkene og har fået ”Ædelråd” eller ”Botrytis”. Den gærer kun op til 8%, så der er masser af restsukker. Sød med sød på med smag og duft af Botrytis. Fantastisk harmoni med lidt stærkere oste og søde desserter.

Rös Solaris fra Dyrehøj Vingård er en sommerperle. Forfriskende med aroma af dansk forsommer, hyldeblomst fylder næsen og står med lige dele citron og rabarber i smagen. Nogen har sagt; Er den virkelig dansk? Den er jo super god! Riesling med et skud Sauvignon Blanc! Jo, den er dansk. Solarisdruerne vokser på Røsnæs ved Kalundborg på kalkholdig jord. Men der står en troldmand og styrer hele forløbet i marken og i vinmagerens værksted. Canadisk/NewZealandske winemaker Zac Brierly styrer slagets gang med hård hånd og han ved hvad han vil nå frem til; at presse sine druer til at yde det ypperste og af saften skabe en perfekt harmonisk koldklimavin. Rös Solaris er harmonisk og frisk, dufter fantastisk og smager lige så godt.

4. Etna Bianco 1903
Dyrkes 750 meter oppe på nordsiden af vulkanen Etna på Sicilien. Druerne står på 70 år gamle stokke med rødderne langt nede i den gamle magma på vulkanen.

Etna Bianco 1903 fra det lille hus Tenute Paratore har fuldt blus på mineraliteten men også en fantastisk blødhed og når den rammer næsen er det med vanille og en snert lakrids (Vanilleduften forstærkes, når den fortyndes med isvand). Lavet på den lokale drue Carricante (og en snert Cataratto), der dyrkes 750 meter oppe på nordsiden af vulkanen Etna på Sicilien. Druerne står på 70 år gamle stokke med rødderne langt nede i den gamle magma på vulkanen. Relativt kort soltid, masser af mineraler og stor temperaturforskel nat og dag tvinger planterne til at arbejde hårdt og spare sammen. Nænsomt arbejde i marken, ved plukningen og i vinkælderen kommer der fantastisk vin ud af. Vinen er kompleks og kan både nydes uden men i høj grad også til mad og den går højt op ad paletten, helt til kalvestegen og den fede laks med hollandaise eller citronsovs.

Rødvin

Pinot Noir fra Bourgogne og Etnas Nerello Mascalese er oplagte valg. De skal som al anden vin være kolde i sommervarmen, men køligheden fremhæver disse vines kvaliteter De er lyse, venlige, drikkeklare og kan nydes uden og med mad.

5. Chassagne-Montrachet
Fra domaine Philippe Colin

Chassagne-Montrachet er en fremragende og prisbillig Bourgogne fra domaine Philippe Colin. Årgangen 2016 bliver fremhævet som en af de bedste i mange år. Kan drikkes alene i haven eller til let mad.

6. Barone di Brocato Etna Rosso
Kan drikkes alene på terrassen eller til mad lige fra vegetar til fisk og lyst kød.

Barone di Brocato Etna Rosso DOC fra Tenute Paratore på Etna er i en klasse for sig og den foretrukne af alle vine hos Enomas kunder. Se, det er et godt glas vin, er standardbemærkningen ved de blindsmagninger, vi ofte holder i Enomas showroom i Carlsbergbyen i København. De færreste kender Etna-vinenes særpræg men alle forbløffes over harmonien, skarpheden (mineraliteten) og de mange aromaer, der folder sig ud. Druen er Nerello Mascalese. 70 år gamle stokke står i magma på nordsiden af Etna. Med fremragende opfølgning af vinmageren giver det en uovertruffen vin. Kan drikkes alene på terrassen eller til mad lige fra vegetar til fisk og lyst kød.

Om os

Åbningstider:
Mandag-fredag kl.10-19
Lørdag kl.10-17
For aftale ring 31316837

Supermarco, Støbegodsvej 1, 2450 København SV
Info@enoma.dk
Tlf: 31 31 68 37

Kontakt mig

Vil du have et  GRATIS tilbud på opstilling og installation af vindispensere, eller vil du bare spørge om noget ?

Tak fordi du vil være medlem!
Oops! Der var noget der gik galt. prøv igen senere.